الکتروموتور چیست؟
و جریان الکتریکی در داخل سیمپیچ یک نیرو به شکل گشتاور تولید میکنند. در نهایت این نیرو به شفت موتور اعمال خواهد شد.
اغلب موتورهای الکتریکی به صورت دوار است اما موتور خطی نیز وجود دارد. هر الکتروموتور یا همان موتور الکتریکی از دو بخش اصلی تشکیل شده است. این دو بخش عبارتند از:
• بخش متحرک که به آن روتور نیز گفته میشود (این بخش حول محور خود میچرخد)
• بخش ثابت که به آن استاتور یا ایستانه نیز میگویند (این بخش در داخل موتور قرار گرفته است)
لازم به ذکر است هر الکتروموتور بر اساس ساختارش توسط برق جریان مستقیم (DC) یا جریان متناوب (AC) تغذیه میگردد. همچنین الکتروموتور به سه نوع الکتروموتور معمولی (TEFC)، الکتروموتور ضد انفجار و موتور کولری تقسیم میشود. موتور الکتریکی از لحاظ برق مصرفی نیز به دو نوع الکتروموتور تک فاز و الکتروموتور سه فاز وجود دارد.
اجزاء موتورهای الکتریکی
هر الکتروموتور از شش بخش ساده تشکیل شده است. در ادامه این شش بخش را به شما معرفی خواهیم کرد:
• آرمیچر
• ذغال هادی
• سوئیچ تغییردهنده جهت برق
• محور
• آهنربا
• منبع برق DC
همچنین موتورهای الکتریکی از نظر جریان به دو دسته اصلی جریان مستقیم (DC) و جریان متناوب (AC) تقسیم میشود.
انواع الکتروموتور بر اساس جریان
نوع زندگی انسانها از زمان گذشته تا به امروز بسیار متفاوت شده است. امروزه کمتر کسی را پیدا میکنید که با تکنولوژی و ماشینهای پیشرفته سر و کار نداشته باشد. یکی از این ماشینهای پراستفاده در روزمره همگی ما الکتروموتور یا همان دینام است.
در بیان سادهتر هر جایی که حرکتی در کار باشد دستگاهی به نام الکتروموتور نیز وجود دارد. انواع الکتروموتور را به طور کلی میتوان به سه دستهبندی اصلی تقسیم کرد که عبارتند از:
۱. الکتروموتور جریان مستقیم (DC)
الکتروموتور جریان مستقیم، همانطور که از اسمشان مشخص است تنها با جریان مستقیم کار خواهند کرد. این نوع از الکتروموتور از یک آرمیچر آهنربایی و کموتاتور تشکیل شده است. این دو قطعه باعث تغییر مسیر جریان به طور منظم و ایجاد میدان مغناطیسی خواهند شد.
۲. الکتروموتور جریان متناوب (AC)
الکتروموتور جریان متناوب، این نوع از الکتروموتور در صنایع گوناگون و مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. الکتروموتور AC انواع مختلفی دارد که همگی آنها از قسمت ثابتی به نام استاتور و قسمت متحرکی به نام روتور تشکیل شدهاند. میدان مغناطیسی بوجود آمده در این دستگاه سبب تغییر جهت و حرکت روتور خواهد شد.
۳. الکتروموتورهای خاص
الکتروموتورهای خاص انواع مختلفی دارند که در میان آنها میتوان به استپر موتور، سروُ موتور یا پلهای، موتور یونیورسال، موتور بدون جاروبک ، هیسترزیس و رلوکتانس اشاره کرد.
خرید و قیمت الکتروموتور
شما باید برای خرید الکتروموتور، ابتدا نوع نیاز خود را بررسی نمایید. برای مثال اگر شما به دنبال الکتروموتور برای مصارف خانگی هستید، یک الکتروموتور با توان پایین و کوچک میتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. امکان دارد قصد شما از خرید الکتروموتور، استفاده از آن در صنایع سنگینتر باشد. در نتیجه این موارد روی قیمت الکتروموتور خریداری شما توسط شما نیز تاثیر خواهد گذاشت.
ما در ادامه این مطلب یک سری از اطلاعات مهم و تاثیرگذار روی قیمت الکتروموتور را برای شما توضیح خواهیم داد.
• قدرت و سرعت الکتروموتور
قدرت و سرعت دو مشخصه بسیار مهم برای الکتروموتور محسوب میشوند. در واقع هرچه این دو فاکتور به ترتیب قویتر و سریعتر باشند، طبیعتاً روی قیمت الکتروموتور نیز موثر هستند. الکتروموتورها بر اساس قدرت به سه دسته اصلی موتور کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم میشوند. سرعت الکتروموتورها نیز به سه دسته تقسیمبندی میشوند. ۳۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۱۰۰۰ دور در دقیقه به ترتیب سرعت الکتروموتورها برای فرکانس ۵۰ هرتز هستند.
• ولتاژ و فرکانس الکتروموتور
مورد بعدی که روی قیمت الکتروموتور تاثیر میگذارد، ولتاژ و فرکانس آن است. در واقع مکانی که قرار است شما از الکتروموتور استفاده کنید، ولتاژ و فرکانس مورد نیاز را تعیین خواهد کرد. این ولتاژ میتواند یک یا سه فاز باشد. به طور معمول الکتروموتورهای ساخته شده در ایران ۲۴۰/۴۶۰ ولت هستند، البته لازم به ذکر است با کمک دستگاههایی همچون اینورتر میتوان فرکانس را تغییر داد تا به سرعت دور شافت دلخواه برسید.
• اندازه فریم و قاب
به فاصله مرکز ضافت خروجی الکتروموتور تا زیر پایه را اندازه فریم میگویند.اندازه فریم و قاب الکتروموتور بر اساس قدرت و سرعت آن تعیین میشود. در نتیجه شما میبایست اندازه فریم و قاب الکتروموتور را در نظر بگیرید. زیرا این موضوع نیز روی قیمت الکتروموتور تاثیرگذار است.
• نوع محفظه الکتروموتور
محفظه الکتروموتور علاوه بر کنار هم نگه داشتن اجزای آن، از قطعات داخلی در برابر رطوبت و آلودگیها نیز مراقبت خواهد کرد. این مراقبت و محافظت سبب خنک شدن موتور نیز میشود. محفظههای الکتروموتور به دو دسته اصلی محفظه باز و محفظه بسته تقسیم میشوند. در نتیجه نوع محفظه یکی دیگر از مواردی است که سبب تغییر در قیمت الکتروموتور خواهد شد.
https://sepehrmotors.com
برچسب: ،